Masa : Anugerah Allah yang Besar

Masa adalah antara anugerah Allah yang paling tidak dihargai oleh manusia. Kenapa? Kerana masa ialah umur. Masa ialah kehidupan.Oleh itu Allah telah bersumpah dengan masa di dalam surah Al-Asr, dan menjamin bahawa manusia itu berada dalam kerugian kecuali mereka yang beriman dan beramal dan berdakwah.

Nikmat yang Sering Disia-siakan

Dalam sebuah hadis Rasulullah S.A.W juga, baginda bersabda bahawa dua nikmat yang sering dialpakan oleh manusia ialah masa dan kesihatan.

Hakikat ini turut diperakui oleh ilmu pengurusan moden, dan begitu banyak konsep, pendekatan dan teknik yang dijana oleh manusia sebagai kaedah mengurus masa….Namun kadang kala kita dapati teknik dan konsep pengurusan masa gagal memberi jawapan yang kita hendaki…

Kenapa, ya?

Boleh Mengurus Masa?

MP900341414[1]Kerana disebabkan apa yang diistilahkan sebagai ‘tools seduction’ atau kegilaan terhadap kaedah / teknik / konsep, kita lupa bahawa kita tidak mungkin dapat mengurus masa, tetapi kita hanya mampu mengurus diri kita…

Atau dalam ertikata lain, kita tidak boleh menyumbat masa itu ke dalam jadual kita, tetapi kitalah yang perlu mengikuti dan menghormati masa itu….

Maka sekali lagi, yang perlu di’urus’ bukanlah masa, tetapi fikiran dan tindakan kita…..Jadi sebelum teknik dan konsep itu berguna kepada kita, kita mestilah membetulkan niat, membulatkan keazaman dan menguatkan nekad bahawa kita akan melakukan apa sahaja yang perlu untuk memastikan kita menggunakan masa dengan sebaiknya, barulah kaedah atau teknik itu akan membantu kita…

Berwaspada terhadap ‘Tools Seduction’

‘Tools seduction’ ini berlaku apabila kita lebih meletakkan kepercayaan kepada alat / teknik / konsep yang hendak digunakan berbanding modal insan iaitu potensi dalam diri kita.

MP900448670[1]Contohnya dapat kita perolehi daripada perkongsian seorang ‘guide’ atau pemandu pendaki di Gunung Everest di Banjaran Himalaya. Beliau sering kali melihat para pendaki ‘amatur’ yang terlebih konfiden kerana mempunyai peralatan-peralatan canggih yang dibawa seperti but pendakian, pakaian, tangki oksigen, peralatan elektronik GPS, beg pendakian terkini dan berbagai lagi ‘alat’ yang baru dibeli! Namun akhirnya yang menentukan kejayaan pendakian tersebut, malah menentukan hidup dan mati mereka di kemuncak yang tiada belas kasihan itu, bukanlah alat-alat tersebut, tetapi keberanian, semangat serta kesediaan mereka untuk bekerjasama.

Ya! Memanglah alat-alat tersebut ada gunanya, namun sumbangannya begitu kecil berbanding nilai dan modal insan yang disebutkan tadi.

Maka Sedarilah Kita terhadap Hakikat

Begitulah juga dengan perjuangan kita terhadap masa, janganlah kita terpedaya dengan konsep dan teknik terkini, sedangkan yang menentukan kalah menang kita dalam perjuangan ini tidak lain dan tidak bukan, ialah sejauh mana kita sanggup bertanggungjawab atas perbuatan dan tindakan kita. Wallahua’lam…