Pn. Ku Rosliza : 16 Tahun Tidak Mendapat Zuriat

Pn. Ku Rosliza telah berkahwin selama 16 tahun dan belum dikurniakan zuriat beliau dan suami telah cuba mendapatkan bantuan pakar. Ternyata kedua-dua suami-isteri tidak mempunyai sebarang masalah kesihatan. Juga ada mencuba kaedah rawatan lain tetapi masih tidak berhasil.

Pada mulanya diperkenalkan kepada Qaseh oleh rakan beliau untuk mengatasi masalah keletihan yang beliau alami dalam profession seorang penjahit. beliau juga mengalami masalah keputihan yang tidak dapat penyelesaian walaupun telah rujuk dari doktor. Beliau mencuba Qaseh sekitar 2 botol, beliau dapati beliau semakin cergas dan masalah keputihan dapat diselesaikan. Tetapi, berita yang paling gembira diterima oleh beliau apabila beliau disahkan mengandung! Alhamdulillah kini Pn. Ku Rosliza akhirnya bergelar ibu dan menimang cahaya mata sendiri.

En. Razali : Gout Athtritis Yang Serius

Pada 2004, En. Razali disahkan menghidap penyakit gout oleh doctor dan telah dirujuk kepada pakar untuk mendapatkan pengesahan. Setelah menjalani pemeriksaan kali kedua, beliau telah disahkan menghidap gout athtritis yang parah. Pada mulanya En. Razali sukar bangun dan tidur serta menjalani rutin harian. Jika hendak berjalan, En. Razali terpaksa menggunakan tongkat.

Meskipun sering mengambil ubat yang diberi oleh doctor, namun kesihatan beliau menjadi semakin teruk. Malah beliau hamper lumpuh dan pada suatu tahap, beliau tidak mampu bekerja untuk menyara keluarganya. Ini menyebabkan emosi beliau menjadi lebih terganggu dan beliau sukar bergaul dengan orang di sekelilingnya.

Setelah diperkenalkan kepada Qaseh oleh rakan sahabat beliau Ust. Wan Akashah, En. Razali komited mengamalkan Qaseh. Pada peringkat awal, keadaan beliau menjadi cukup sihat untuk beliau mula bertugas semula, walaupun perlu menggunakan tongkat. En. Razali terus mengamalkan Qaseh secara konsisten setiap hari dan kesihatannya terus beransur pulih sehingga beliau dapat menjalankan aktiviti harian beliau seperti biasa. Bayangkan kelegaan dan kegembiraan yang dirasai oleh diri beliau dan keluarga beliau sebelum ini pasrah melihat keadaan beliau yang terlantar. Alhamdulillah atas rezeki yang dikurniakan kepada En. Razali, moga beliau terus bahagia bersama keluarga!

Pn. Noriah : Masalah Lutut

Pn. Noriah telah lama mengalami masalah lutut yang mengakibatkan beliau sukar berjalan, sujud ketika solat, dan menjalankan aktiviti harian. Beliau sering berasa sakit seolah dicucuk ketika melakukan aktiviti-aktiviti harian tersebut. Pn. Noriah telah mencuba berbagai kaedah perubatan moden lain dan pulih buat seketika. Namun, keadaan ini tidak kekal dan keskitannya kembali selepas itu.

Setelah diperkenalkan kepada Qaseh Adinda oleh anaknya, Pn. Noriah mencuba dengan bersungguh-sungguh pemakanan sunnah ini. Alhamdulillah dengan izin Allah, setelah tiga hari mengamalkan Qaseh, beliau tidak lagi berasa sakit pada lututnya, dan ini membolehkan beliau menjalankan aktiviti-aktiviti harian dengan lebih mudah dan cergas. Pn. Noriah kini telah pulih sepenuhnya, namun masih mengamalkan pemakanan Qaseh kerana yakin terhadap manfaat dan faedah yang terkandung dalamnya.

Pn. Ajurun Begum : Paras Hemoglobin Rendah

Ketika mengandungkan anak keenam, Pn. Ajurun sering berasa pening-pening dan lemah. Setelah menjalani pemeriksaan doctor, beliau telah diberitahu bahawa paras hemoglobin (darah merah) sangat rendah iaitu pada bacaan 8.7 dan bukannya 10.7 iaitu tahap normal. Beliau telah disarankan mengamalkan diet yang mengandungi zat besi seperti kerang, hatia ayam dan organ dalaman untuk menaikkan paras darah merahnya. Namun bacaan darah merahnya meningkat sedikit sahaja iaitu kepada 8.9 dan ini masih di bawah tahap normal.

Akibat keadaan ini Pn. Ajurun yang dahulunya terkenal sebagai guru yang amat komited dan  cergas, tidak dapat menjalankan tugasnya sebagai seorang duru yang eifsien. Beliau sukar ke kelas, mengangkat buku dan tidak secergas dulu dalam menjalankan aktiviti pendidikan.

Beliau terdengar mengenai Qaseh dan demi memulihkan kesihatan beliau serta mengembalikan semangat  mengajar, beliau mengamalkan produk ini dengan serius, dan Alhamdulillah setelah tiga minggu pertama bacaan darah beliau telah naik sehingga ke paras 10.7 iaitu paras normal. Hasilnya, beliau berasa semakin sihat dan cergas,dan kualiti kerja beliau juga telah pulih seperti sediakal. Bacaan darah beliau telah kekal pada paras tersebut sehingga beliau selamat melahirkan anak keenamnya. Walaupun terpaksa kembali bertugas semasa masih dalam pantang, Pn. Ajurun masih bertenaga dan giat menjalankan tugasnya.

Pn. Siti Norbashirah : Hyperthyroid

Pn. Siti telah menghadapi masalah hyperthyroid selama hamper dua tahun. Sepanjang tempoh itu, beliau sering menggigil ketika melakukan sebarang tugas serta jantungnya sering berdebar dengan laju. Ketika mengandung, beliau sering berasa sakit hendak bersalin awal.

Setelah bertemu dengan doctor, beliau diberitahu bahawa beliau mengalami masalah keputihan yang teruk. Ubatan yang diberikan oleh doctor langsung tidak berkesan sehingga doctor menyarankan agar beliau bersalin awal. Ini menyebabkan Pn. Siti bimbang dan susah hati memikirkan kandungannya.

Setelah diperkenalkan kepada Qaseh, Pn. Siti mula mengamalkan gabungan makanan tersebut dan selepas tiga hari beliau mula berasa semakin sihat dan masalah keputihan yang dialaminya telah tiada. Ketika menjalani pemeriksaan kesihatan, doctor mengesahkan bahawa beliau tidak lagi mengalami masalah keputihan. Pn. Siti juga diberitahu bahawa masalah hyperthyroid dan keputihan yang telah dialaminya sejak dua tahun lalu kini telah hilang.

Pn. Siti terus mengamalkan Qaseh Adinda dan Alhamdulillah telah selamat melahirkan anaknya tanpa sebarang komplikasi. Semoga beliau bahagia bersama keluarga dengan kesihatan yang dikurniakan, insya Allah.

Pn. Robaayah : Sukar Berjalan Setelah Mengalami Kemalangan

Pn. Robaayah telah terlibat dalam kemalangan besar yang menyebabkan sebahagian daripada kakinya hancur. Demi menyelamatkan kakinya, para doctor telah menggunakan jalur-jalur besi untuk isi dan tulang pada kaki beliau. Ini menyebabkan Pn. Robaayah mengalami kesakitan yang amat sangat bukan sahaja ketika menjalani pembedahan, malah semasa menjalankan pemulihan fisioterapi.

Kemalangan yang menimpa Pn. Robaayah bukan sahaja telah menyebabkan beliau menderita secara fizikal, malah secara mental juga. Beliau mula menyisihkan dirinya daripada ahli keluraga dan rakan-rakan, tidak menerima panggilan dan mengelak daripada bertemu dengan sesiapa selain ahli keluarga terdekat sahaja.

Pn. Robaayah mula mencari pemakanan yang dapat membantu beliau bukan sahaja dari segi fizikal, tetapi juga dari segi mental dan spiritual. Alhamdulillah, setelah mengambil Qaseh selama sebulan, semangat Pn. Robaayah kembali dan kesakitan yang dialaminya ketika berjalan telah berkurangan. Beliau mula melatih kaki tersebut berjalan dengan labih jauh untuk menguatkan kembali otot-otot kaki tersebut dan kini dengan izizn Allah beliau telah mendapat kembali tenaga dan semangat serta  dan memulihkan gaya hidup sosialnya kembali.

Pn. Maznah (Mak Teh) : Sakit Sendi dan Urat

Mak Teh mengalami sakit sendi sejak beberapa lama iaitu pada jari kaki dan juga pada bahagian tapak kaki. Keadaan ini menyebabkan Mak The sukar berjalan dan terasa seperti bahagian tapak kaki beliau seolah-olah ‘bulat’. Kaki beliau juga berwarna kemerahan dan sakit pada jari kakinya dirasai walaupun beliau tidak berjalan. Secara keseluruhannya, penyakit ini menjadikan kehidupan mak the agak terganggu kerana menghadapi masalah untuk bergerak.

Beliau diperkenalkan kepada Qaseh oleh seorang sahabat beliau dan setelah mengamalkan Qaseh sebanyak dua sudu setiap pagi, beliau mendapati bahawa beliau lebih mudah bergerak dan badan berasa lebih sihat. Secara beransur juga, rasa bengkak pada tapak kaki beliau hilang dan warna kaki beliau sudah kembali ke asal. Sakit sendi pada jari kaki Mak Teh juga hilang sepenuhnya dan beliau dapat berjalan seperti biasa.

Mak Teh bersyukur ditemukan dengan Qaseh dan mengesyorkan kepada semua untuk berikhtiar sebelum menyerah. Alhamdulillah, mudah-mudahan Mak Teh kembali cergas menjalankan aktiviti harian.